Şırnak’ta Alışveriş ve Yeme-İçme

Değerli misafirler bu bölümde rotaları gezerken neler yiyip içebileceğinizi ve neyi satın alabileceğinizi kısaca belirtmeye çalıştık.

İdil ilçesi yüzlerce üzüm çeşidine ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle İdil’in köylerinde üzüm bağları var olup, genelde Şarap yapımı için kullanılır. Ayrıca, üzümlerden pekmez, bastık ve cevizli sucuk (beni) yapılmaktadır. Şarap severler için, İdil’de eski usul el yapımı Süryani Şarabı bulmanız mümkün. Ayrıca Kudret Helvası diye bilinen yörede Gezo Pekmezi diye anılan pekmezden tatmanızı ve almanızı öneririz. Bunun yanında İdil merkezde telkâri yapan ve satan yerler mevcuttur.

Cizre ilçesinde eski çarşıyı ziyaret edip yöresel kıyafetlere (gıras-fistan) özel kumaşlara bakabilirsiniz.

Cizre’de yedikçe yediren ve çok hafif olan Cizre Kebabı’nı tatmadan dönmeyin.

Memilheva kurabiyesi - Vikipedi

İlçeye özgü coğrafi işaret almış Şımşıpe Dolması ve Memilheva Kurabiyesi eşşiz lezzete sahiptir.

Şırnak merkeze bağlı Kumçatı Beldesi’nde geleneksel yöntemlerle tarihi su değirmenlerinde, yörenin yetiştirdiği susamlarla, yüzyıllardır su değirmeninde üretimi yapılan ‘Tahin’in tadına bakabilir, sevdiklerinize hediye edebilirsiniz. Daha çok şehir merkezin de yapılan Kadge Dıfse (pekmez tatlısı) olarak bilinen hafif tatlıyı mutlaka deneyimleyin.

Şırnak Merkez’e yakın olan Balveren Beldesi’nde bıttım bitkisinden yapılan yöreye özgü olan ve birkaç çeşit (kalın, ince, yağlı) üretilen el yapımı menengiç kahvesini içip yorgunluğunuzu atabilirsiniz. Ayrıca Xanuxın tatlısını da deneyimlemeyi unutmayın. Şırnak Üniversitesi’nde açılmış olan Şal û Şepik Atölyesine uğrayıp, doğal yollarla üretilen Şal û Şepik elbisesinin nasıl yapıldığını görebilir ve satın alabilirsiniz. Soğuk suları ve eşsiz doğası ile ön plana çıkan Uludere ve Beytüşşebap ilçelerimizde bal, ceviz, pekmez ve bölgeye özgü üzüm (qetılnıfs) tadılması gereken ürünler arasındadır.

Bahar mevsiminde geldiğinizde, yenilebilir otlu yemekleri tercih ederek hem sağlıklı hem de lezzetli yemeklerden tadabilirsiniz. Yenilebilir otlu yemeklerin (Suryaz, Kenger, Sirik v.s.) lezzetine doymayacaksınız.

Gezdiğiniz rotalarda mevsimine göre organik, taze meyve ve sebzelerden tatmanızı tavsiye ederiz. Ayrıca Koçerlere denk geldiğinizde süt ve süt ürünlerinden, özellikle tatmadan geçmeyiniz. Yöresel ürün satış yerlerinden Sirik Otlu Peyniri tadıp satın alabilirsiniz.

Yöresel yemeklerden (Kutlık (içli köfte), Perde Pilav, Mehir Çorbası, Maşık Çorbası, Kadge Dıfse, Şımşıpe, Kudret Helvası, Mumbar, Suryaz, Mendık) özel olarak istediğiniz bir şey olduğunda tur operatörleri ve acentalar önceden restoranlara veya konaklama işletmelerine yöresel yemek taleplerini ilettikleri takdirde menü olarak hazırlatabilirler.

Afiyet olsun.

Fotoğraflar: Rıdvan SOLMAZ/Şırnak Üniversitesi/Turizm ve Otel İşletmeciliği Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü

 

Leave A Comment